achter3

hoe het begon (deel 3)

Ach terwijl er van alles om me heen aan de gang was met de flarden, ik dagelijks tig flarden produceerde, kwam ineens het bericht van mijn uitgever dat het programma Netwerk, op zoek was naar amateur schrijvers die ze dan in het kader van de boekenweek in het programma een kans wilden geven om hun werk te promoten.

Het leek mij erg leuk om hier aan mee te doen, aangezien ook een bundel van mij naar een prof. uitgeverij zou gaan om te worden bekeken en gekeurd. Aangezien ik alles in eigen beheer deed, en doe,  is dit natuurlijk wel een mooie kans, al weet ik niet of ik dat wel echt wilde, maar als een prof er naar wil kijken is dat wel zo leuk toch.

Kortom er werd een afspraak gemaakt, er werd aandacht besteed aan het bos, ik moest daar speciaal heen en al lopende werd ik daar gefilmd en werden er flarden voorgedragen, vertelde ik over wat ik zoal deed etc. Kortom het was een middag van opname en van praten, maar vooral ook van opschieten, voor het donker was moesten de opnames klaar zijn.

De datum dat het zou worden uitgezonden werd bekend, maar net in die week overleed koningin Juliana op de zaterdag, dus werd de hele programmering omgezet en kwam mijn item pas een week later.  

De uitgever, die mijn werk had beoordeeld, was heel duidelijk, dat het niets was, ik moest het maar een paar keer mijn gedichten, extra nalezen en aanscherpen dan zou het misschien nog wel wat worden.  Mijn reactie hierop was, dit was van te voren opgenomen, ik wist toen nog niet wat ze zou zeggen over de bundel 

: “Mistige flarden over haar”,  “ach dat mag zij vinden, mijn flarden zijn wat het is, het staat er en er word bewust niet meer aan gewerkt, omdat het dan zijn eigenheid verliest. Het is puur gevoel wat er staat en dat ga ik niet anders maken, ik schilder tenslotte ook niet mijn Mondriaan over omdat  ik een nieuw bankstel koop, die er niet bij past”

Deze reactie gaf een stormloop op mijn site, ik kreeg heel veel bezoekers, en vooral reacties, mensen die het prachtig vonden dat ik dus me zo verweerde, dat men de arrogantie van de uitgeverijen zat was, dat ik precies zei zoals het was. Ook minder fraaie teksten kwamen langs van mensen die dit hadden gehoord naar het adres van de uitgeverij, die ik keurig heb verwijderd, omdat ik dat niet nodig vond.

Mijn reactie is ook nog altijd, het verkoopt wat ik doe, dus kennelijk is het wel iets wat mensen raakt, waarom zou ik het dan gaan aanpassen aan wat volgens een uitgeverij is wat de mensen willen.

Tijdens dit hele gebeuren werd bundel 3 geboren, “buitelingen in het luchtledige” voor het eerst had ik een vormgever in de hand genomen die mijn bundel kaft en ook de inhoud vorm ging geven. Een corrector had ik ook gevonden, een vriend van mij vond het erg leuk dat ik  dit schreef en wilde graag mijn flarden corrigeren op taal en stijl fouten.

Ineens was er een klein teampje ontstaan rond deze bundel. tevens had ik op mijn website gezegd, dat ik graag wilde dat mensen, me gingen financieren, in ruil daarvoor, kregen ze een bundel, en meteen mochten ze en flard uitzoeken van de site die er in moest.  Een minimale bijdrage was wel 10 euro, omdat ik anders er niet veel mee opschoot. Eigenlijk heb ik toen al iets bedacht wat men tegenwoordig heel veel doet.

De bundel kwam uit en wijkt erg af van wat ik eigenlijk wilde qua vormgeving maar vond het wel een mooie uitdaging om het zo een keer te doen.

De derde bundel zag het licht en staat al jaren in de top tien van bestsellers bij de uitgeverij, zo ook doe jij het licht uit en totdat haar wereld in de mist verdween.


ik kijk nooit om

gegaan

zoals ik altijd ga

meestal kijk ik om

zwaai ik nog even

naar wat ik achterlaat

nu ben ik gegaan

zoals ik altijd

zal gaan

zonder achterom

te kijken

zonder te zwaaien

omdat als ik omkijk

ik misschien

huilen ga


vreemd

je gezicht

je lichaam

eens zo vertrouwd

nu verandert

nu zo vreemd

als ik je zie

denk ik

vol verdriet

je bent een vreemde

Hits: 99